gondolatok útközben

AnimAnna

AnimAnna

Áldott Karácsonyt Kongóból!

2017. december 25. - Békefi Anna

Mi itt Kongóban igazán a mai napon ünneplünk. Sok szeretettel kívánok Nektek áldott, békés Karácsonyt, örömteli együttlétet, feltöltődést!

Fogadjátok szeretettel ennek a gyönyörű kongói angyalkának a fotóját, és néhány éneket a mai miséről!

kongoi_angyalka.jpg

Az ünnepekre készülve az úti kis könyvtáramból egy ima- és olvasókönyvet olvasgattam. Nagyon szeretem Kányádi Sándort, ezt a versét még sosem olvastam azonban úgy, ahogyan most.

Isten háta mögött

üres az istálló s a jászol
idén se lesz nálunk karácsony
hiába vártok
nem jönnek a három királyok

sok dolga van a teremtőnek
mindenkivel ő sem törődhet
messzi a csillag
mindenüvé nem világíthat

megértjük persze mit tehetnénk
de olyan sötétek az esték
s a szeretetnek
hiánya nagyon diderget

előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak

Itt sötétek az estéink valóban, de nem érzem, hogy Isten háta mögött lennénk. Talán nincs is olyan, csak, ha az ember a szemét becsukja, akkor hiszi azt, hogy nincs világosság. Sokszor tapasztalom, hogy ezek a szegénységben, sok nehézségben élő itteni emberek olyan nyitottak, vendégszeretők, önzetlenek, élő hitűek, mintha jobban átvilágítaná a lényüket és az életüket az Isten.

Szombatonként adventista istentiszteletre járok itt, vasárnap pedig katolikus misére. Az utcán látszik, hogy mindenki a legszebb ruháját veszi fel, amikor a templom felé igyekszik. A mai karácsonyi misére vettem fel először az itt varratott szép új afrikai ruhámat, ebben indultunk ma reggel útnak. És volt jászol, gyertyafény, ima és örömteli ének, azt hiszem nem vagyunk mi Isten háta mögött itt, hanem nagyon is a tenyerén.

Hallgassatok bele az ünnepi mise énekeibe! A bevonuló dalt ismerni fogjátok. A másodiknál elnézést kérek, hogy kicsit mozgatom a kamerát és egy idő után abba is hagyom a felvételt, ez az egyik kedvenc afrikai énekem és nem lehet kibírni, hogy az ember ne énekeljen, táncoljon a többiekkel együtt, így inkább beálltam én is. A harmadik pedig a kivonulás, ami élőben a templomi kórustól úgy szól, hogy az ember sosem felejti el míg él.

Áldott Karácsonyt mindenkinek otthon, itt és ezen a kerek, békétlen, de szép világon!

20171225_092654.jpg

20171225_130922.jpg

20171225_125223.jpg


Bocsánat, de a videofeltöltésekkel nem boldogulok egyelőre, az ígért 3-ból, most csak a bevonulás van itt, de az is gyönyörű! :)

https://www.youtube.com/watch?v=ughy1uSn2KQ

Nézzetek vissza később, fantasztikusak az énekek, feltöltöm! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://animanna.blog.hu/api/trackback/id/tr313523503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gem 2017.12.27. 21:27:03

Kedves Anna,
neked is áldott karácsonyt kívánok!
Gem

BpJudit 2017.12.30. 18:24:44

Kicsit megkéstem a karácsonyi áldás küldésével, így most az új évi jókívánságaimat küldöm felétek! BUÉK kedves Anna! Judit
süti beállítások módosítása