gondolatok útközben

AnimAnna

AnimAnna

Segíteni kiváltság - Afrikáért Alapítvány

2017. december 10. - Békefi Anna

A Kongói misszió posztban írtam arról, hogy az Afrikáért Alapítvány célkitűzéseit szeretném segíteni önkéntes munkámmal. Arra gondoltam, egy kicsit részletesebben is megismertetnélek Benneteket az alapítvány tevékenységével, hogy jobban belelássatok az innen küldött beszámolóim hátterébe.

Az Afrikáért Alapítvány egy közhasznú fejlesztési-segélyezési szervezet, france.jpgamely civil kezdeményezésre, egész pontosan France Mutombo Tshimuanga álma alapján jött létre. France Kongóban született, az élete kész regény. Egy generáció vagyunk, mégis nagyon máshonnan indultunk. Az édesapja kalandos és sokszor kiszámíthatatlan kimenetelű gyémánt kereskedéssel foglalkozott, az édesanyját pedig egyszer igaztalan vádakkal boszorkánynak kiáltotta ki a közösség és hosszú évekre száműzték, így gyerekkora fontos időszakát töltötte nélküle. Ehhez képest a mi családi legendáriumunk történetei sokkal visszafogottabbnak tűnnek. Elképesztő dolgokat mesél az életéről, vele megtörténtekről, ezért is örülök nagyon, hogy könyvet ír. Egyre csak sokasodnak a fejezetek, a múltból előkerülnek a történetek, és végül kirajzolnak majd nem csak egy fél életet, hanem egy egész világot. Ami annyira más. Olyan távoli, ismeretlen. De ha közel mész, ha olvasol róla, ha megnézed a saját szemeddel, akkor létezővé, élővé, a sok szomorú, mély színe mellett nagyon sok szépséggel telivé válik. Már várom a könyvet, és előre ajánlom mindenkinek!

France az adventista egyházon keresztül lehetőséget kapott rá, hogy Magyarországon tanulhasson, így a kamasz korát éppen csak elhagyó fiatalemberként egyedül indult neki ennek a példátlan, nagy útnak, idegen kontinens idegen kultúrájának. Elvégezte a teológiát, közben megtanult - számomra megfoghatatlan módon, hihetetlen árnyalatokkal, szókinccsel  - magyarul beszélni és elkezdett dolgozni. Aztán 1999-ben részt vett a Steps To Life, amerikai non-profit szervezet humanitárius missziós útján, és a hazájába visszatérve a háború utáni állapotok fogadták. Mindez a magyar, európai és amerikai tapasztalásaihoz mérve még inkább megrendítette és világossá vált benne egy küldetés, megszületett az alapítvány víziója.

logo_hun_minden.pngAz idén 15 éves alapítvány mára nagyon sok területen és sokféle eszközzel igyekszik segíteni az afrikai emberek gondjain. A fekete kontinensen oktatási, szociális és egészségügyi projektjei vannak, Magyarországon tolerancia formáló és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok szervezője. A tevékenység fontos eleme a segélyezés, az eltelt másfél évtized alatt nagyon sok jó szívű és érzékeny ember segítette, segíti adományával a munkát. Kezdettől nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésekre is, hogy ne csak egyszeri juttatásokat nyújtsanak, hanem a helyi emberek számára megmaradó, hosszabb távon is használható beruházások jöjjenek létre. Kiemelt terület a szemléletformálás is, hiszen a hosszútávon fenntartható eredmények eléréséhez éppen az a kulcs, hogy az afrikaiak megtanulják használni a bennük rejlő képességeket, a fejlettebb országoktól ehhez szakmai, technológiai lehetőségeket is kapjanak és önmaguk tudják kihasználni a lehetőségeket helybeli értékteremtéshez, gazdasági eredményekhez. És ahogy korábbi írásomban már említettem, foglalkoznak humanitárius turizmussal is, ami fontos közös pont lesz a jövőben az alapítvány és az Anima Travel között. Megígérem, az új év elején bővebben írok majd arról, hogy ez mi fán terem, és 2018-ban miként lehet bekapcsolódni, ha valaki utazni, felfedezni és segíteni is szeretne felelős turistaként.

Az alapítvány Tanzániában, Etiópiában és más afrikai országokban is folytat jószolgálati munkát, fő bázisa azonban az elnök szülőföldje, a Kongói Demokratikus Köztársaság. A fővárosban, Kinshasában egy szegénynegyedben építette fel és tartja fenn a College Othniel nevű óvodát és iskolát,  valamint a La Providencep1120952.JPG árvaházat, ahol 2008 óta viselik gondját 10 egyre nagyobbra cseperedő árva gyermeknek. Az iskoláról, árvaházról és egyes - a 15 év munka sikereként már kirajzolódó - életutakról később még több posztban részletesebben szeretnék beszámolni, mert izgalmas, önálló történetek.

Az afrikaert.hu weboldalon folyamatosan figyelemmel lehet követni aktuális projektjeiket, újonnan kitűzött céljaikat és a megvalósult álmokról szóló híreket. Érdemes bekapcsolódni valamelyik támogatási formába, mert a segítő szándék itt célba ér. A diák és árva támogatás programján belül hosszabb távra is el lehet köteleződni havi kisebb összegű adománnyal, de ha valaki egyszeri támogatási formát keres, az aktuális projektek között biztosan talál megfelelőt, hiszen a szabás-varrás szakirányon tanulóknak szánt varrógépektől a fúrt kút megjavításán át a reggeliztetésig mindig van valami, amire az iskolában szükség lenne. És a legkisebb adomány is számít.

Számomra csoda, hogy a pályázatok mellett mi, a magunk helyzetét sokszor olyan borúsan látó magyarok adjuk össze a működéshez, projektekhez szükséges pénzt. Higgyétek el, nagyon felemelő ennek a 70 milliós hatalmas országnak a fővárosában egy olyan iskolát látni, ahol több, mint 500 gyermek érkezik meg minden nap vasalt fehér ingecskében, a magyar nemzeti szalaggal díszített egyenruhában!

Az ittlétem alatt én is indítottam egy gyűjtést Simba projekt néven, örülnék, ha Te is tudnál segíteni!
Mert segíteni kiváltság!

20171206_100153.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://animanna.blog.hu/api/trackback/id/tr9213467959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása