gondolatok útközben

AnimAnna

AnimAnna

Kinshasai szegénynegyed, az új otthonom

2017. december 17. - Békefi Anna

Az első napon, amikor az egyenlítői nap kelt fel felettem, nappali fényben szembesültem mindazzal, amit az érkezésem éjjelén nem láttam. A hatalmas főváros egy kis szeglete az új otthonom, az egyik szegénynegyed. Megfoghatatlanok a méretek, a számok, Kinshasában 12 millió ember él együtt közel 10.000 km2-en. Amit én nap mint nap látok, az a hatalmas kontrasztokat magában rejtő város egyik arca, talán a legmarkánsabb, amelyben a legtöbb itteni kongói él. Döbbenetes volt alámerülni ebbe az új valóságba. Az első időben csak a kérdések sokasodtak bennem.

20171104_101830.jpg

Milyen lehet ide születni, ezek között a körülmények között nevelkedni és gondolkodni? Milyen lehet itt a női sors? Mi mindent hordoznak az asszonyok? Nehéz csomagokat a fejükön, picinyke gyerekeket a hátukon, ezernyi tennivalót a vállukon és súlyos történeteket a szívükben?

aram_vagott.jpg

Milyen lehet itt élni? Vajon ezekben a vezetékekben hogy fut az áram? Kinek elérhető? Milyen lehet ez a sokaság, idegenekkel egymáshoz ilyen közel lenni?

20171105_101122.jpg

Hogyan lehet közlekedni nagy forgalommal a saras, burkolat nélküli utakon? Miért ennyire összetört az összes autó? Honnan szerzik vajon az ócska járgányaikat? Van-e itt és milyen a tömegközlekedés?

20171105_101324.jpg

Hogyan lehet ekkora szemétben élni? Hogy lehetne ezt felszámolni? Vajon mit gondolnak ezek az emberek a környezetről, a természetről? Van-e itt olyan oktatás, amely tudja formálni a szemléletüket?

20171107_081623.jpg

A szemét, sár, utak és házak legyőzik-e a tájat egy ekkora városban, vagy megvalósul egy harmónia? Gondol-e a kormányzati negyed elegáns lakója a poros utcácskák pléhlapokból összetákolt viskóiban élőre?

20171105_124733.jpg

Milyen lehet itt közlekedni? Forró kánikulában szálló porban és az esős évszak hatalmas pocsolyáiban?

motorok_vagott.jpg

Lenne-e igényük a személyes térre, amikor bezsúfolódnak egy platóra, egy rozzant minibuszba, vagy soha nem is tapasztalták meg, hogy másként is lehetne utazni? Biztonságban vannak-e, amikor siheredek mögé pattannak fel, hogy a motorokkal gyorsabban haladva előrejussanak a végtelen dugókban?

20171118_120301.jpg

Miért ül minden iránytaxiban 6-8 ember? Mikor alakulhatott ki, hogy az anyósülésen ketten szorongjanak? Milyenek vajon a közlekedési szabályok, miért szól a rendőr és miért nem? Biztonsági öv, sebesség, index, súly - mit jelentenek itt ezek a szavak?

szallitas_vagott.jpg

Hogy működik az áruszállítás? Áram, számítógépek és nagy logisztikusok nélkül, hogy és mikor ér itt célba egy küldemény?

20171104_101728.jpg

Mit rejthetnek ezek a színes kisboltok? Mit lehet megkapni bennük? Milyen a választék és milyenek az árak? A bolti vásárlást mindenki megengedheti magának, vagy ez már önmagában kiváltság?

szolgaltatas_vagott.jpg

Mit lehet elintézni itt a szegénynegyedben? Vannak szolgáltatók, akikkel a mindennapi szükségleteink könnyebben megoldhatók? És egyáltalán mi az ami itt nem is működik, míg más országban alapvető?

20171115_105042.jpg

Aki így  és itt él, az mit gondol a tőle pár kilométerre lévőről, aki a centrumban mintha egy másik bolygón élne? Ismeri azokat a karnyújtásnyira lévő, számára mégis elérhetetlen viszonyokat? Milyen lehet, amikor a nyomorgó szegények és a dőzsölő, vezetésközeli emberek gondolatai találkoznak? Vagy ez nem is szokott megtörténni, ezek párhuzamos létek, amelyek között nincs kapcsolat?

20171107_081226_1.jpg

Milyenek lehetnek az otthonok errefelé? A befejezetlen kőház az álmok netovábbja? Mikor jön el az életben a pillanat, amikor megbékélsz azzal, hogy nem jutsz tovább soha a hullámlemez falaknál? Milyenek az életterek és milyenek a bútorok? Milyen eszközöket használnak itt a napi háztartási tevékenységekhez?

hetkoznap_vagott.jpg

Milyenek lehetnek a hétköznapok? Munka vagy várakozás? Alkalmi feladat, ügyesen megszerzett kicsi pénz? Lehet életpályát tervezni? Jutsz valamire az érettségivel vagy a diplomával? Mennyire jár át a félelem a betegségektől, amik az ismerősöket olyan sűrűn elragadják?

20171121_170543.jpg

Milyen lehet itt a gyerekek élete? Mi számukra a játszótér, mi a törődés, mi a szeretet? Mire gondolnak, amikor hatalmasat vetődnek egy védés után és felszáll az utcai por? Mi jár a fejükben, amikor megkapják a 7-es sorszámú mezüket? Miben hisznek, miket terveznek? 

20171107_094900.jpg

Mi mindent lehet megkapni az utcán? Ki honnan szerzi az áruját és mennyit tud keresni rajta? Mi történik, ha semmi nem kelt el napokig? Honnan az erő ahhoz a sok súlyhoz, amiket a fejükön cipelnek?

20171217_113714.jpg

Miket tárolnak a számtalan műanyag flakonban? Honnan származnak az élelmiszereik? Figyel-e valaki arra, hogy a szemétben élve az eledelük ne szemét legyen? Biztosítja-e valaki azt, hogy tudásuk, egészségük, biztonságuk és jogaik legyenek?

eteleik_vagott.jpg

Mennyit ér itt egy élet? A sok születő gyermek közül hány tud testileg, szellemileg és lelkileg jól fejlődve felcseperedni? Ha valaki megbetegszik, hová tud menni? Pénz kérdése-e az életben maradás?

20171217_113916.jpg

Ismerik-e egyáltalán, hogy más is lehet az élet? A sorozatok szereplői,  a fehérek Európája és Amerikája jelent-e többet egy pillanatok múltán szétpukkanó ezerszínű szappanbuboréknál? Állam? Oktatás? Gazdaságélénkítés? Segélyszervezetek fekete lyukba öntött szállítmányai? Van itt kiút? Akarják ők maguk is?

20171114_090714.jpg

Egy csokor zöld levél, amivel megáldotta a kert végét az Isten. A parányi bevétel elég lesz-e mára? A szavak, mint ma és holnap mit jelentenek? Van-e tervezhető jövő? Vagy csak a most van, mivel a múlt fáj, a jövő pedig beláthatatlan?

20171217_113942.jpg

Mire van itt szükség? Segítenél-e azzal, amit a foteledben ülve segítségnek gondolsz, vagy egész máshonnan kell kezdeni? A minden egyes nap sok órányi használatban lévő zsebláma elemére, az áram, víz és háztartási gépek nélküli otthonok mosószappanára és a magára hagyott, nyomorúságos élet kis fényére, a csinosan öltöző nők szemének rövid csillogására mi a válasz? 

divat_vagott.jpg

Honnan a semennyi szegénységgel, éhezéssel, kosszal és betegséggel sem elnyomható erő, ami az otthonok takarításában, a textilek motívum gazdagságában, a varrónők fantáziájában, a tinédzsertől az aggastyánig mindenki hívő lelkében és gospelt zengő torkában ott rejtezik? Honnan az a "mégis" és "mindennek ellenére"?

sorsok_vagott.jpg

Néhány darabka faszén. Pár kongói frank. Egy asszony élete. Egy elfeledett nép a sok közül. 70 millió ember. Egy, közös bolygó. Többféle bőrszín, de azonos vér. Különböző ágyak és különböző álmok, de mind ugyanaz: ember. 

Hat hete élek közöttük, velük. És már nem csak a híradóból ismerem őket. Szívesen elmesélem Nektek, milyen mindaz közelebbről, amit a képeken láttok. Gyertek vissza újra és olvassatok majd vízhasználatról, közlekedésről, főzésről, oktatásról, fővárosi kontrasztokról, könnyfakasztó rendelőkről, mindig tele templomokról, kortárs sorsokról.
Történetek innen, Kongó szívéből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animanna.blog.hu/api/trackback/id/tr6113507803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása